Een aangepaste auto geeft vrijheid – óók als je niet zelf kunt rijden.
Joy is geboren met een ‘anders werkend’ lichaam, zoals ze het zelf noemt. Haar lichaam is spastisch. Maar dat is voor haar nooit een beperking geweest. Sterker: ze heeft een gezin, een eigen auto én een eigen bedrijf. Als coach begeleidt ze niet alleen kinderen, jongeren en volwassenen met een anders werkend lijf, maar adviseert ze ook medewerkers van scholen, zorginstellingen en bedrijven op het gebied van inclusie. Ze is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft trainingen en workshops. En in haar boekenreeks motiveert Joy lezers om zelf de regie over hun leven te pakken.
Dankzij haar opvoeding – niet lullen maar poetsen – is Joy’s zelfredzaamheid haar grootste goed. ‘Want al kun je iets niet goed zelf uitvoeren, je kunt het nog wel goed organiseren.’ Zo verliep het ook met autorijden. Rond haar 18e probeerde ze samen met haar broers of ze dat zelf kon. ‘Dat was geen succes,’ vertelt ze lachend. Haar broers concludeerden dat ze dan maar genoeg geld moest gaan verdienen om een chauffeur in te huren. En zo geschiedde: Joy heeft al jaren haar eigen rolstoelbus mét chauffeur.
Als je goed kunt functioneren, kun je het beste uit jezelf halen. Dat lukt met mijn eigen aangepaste auto.
Joy Moonen
Klant bij Welzorg Auto op Maat
Het kan echt, pijnvrij rijden!
Bij de aanschaf van haar huidige bus nam Joy contact op met Welzorg Auto op Maat, met een speciale vraag: zou het mogelijk zijn om minder pijn in haar rug te ervaren? Op haar 14e onderging ze een zware rugoperatie, die bij lange autoritten steevast voor pijn zorgde. En lange ritten maakt ze: voor haar werk reist ze heel Nederland door. Lang nam ze aan dat die pijn er nou eenmaal bij hoorde. Maar toen er een nieuwe auto gekozen moest worden, legde ze haar wens toch eens op tafel.
Welzorg Auto op Maat ging met haar verzoek aan de slag, en met resultaat. ‘Niet alleen was de vering van de nieuwe auto veel beter op mijn situatie afgestemd, ook was de bodem verlaagd, waardoor de binnen hoogte groter is en het inrijden veel vlotter gaat – en ik uiteindelijk veel comfortabeler zit. Aan het begin van het eerste ritje dacht ik: als ik op 20% pijn zit in plaats van de gebruikelijke 80%, ben ik tevreden. Maar die eerste keer had ik helemáál geen pijn. Ook het volgende ritje ervoer ik 0% pijn. Nog wat harder over een drempel: weer niks. Het kon dus echt!’
Het beste uit jezelf halen
Joy straalt wanneer ze over deze ervaring vertelt. En dat gaat niet alleen over de auto, maar ook over haar manier om het beste uit zichzelf te halen. Ze kijkt naar de ‘Joy-kant’ van het leven. Hadden haar ouders alleen aandacht voor haar spasticiteit gehad, dan had ze er nu letterlijk en figuurlijk heel anders bij gezeten. ‘Veel bagage begint bij je kind-zijn, en bij welke referenties je meekrijgt als je klein bent. Deze boodschap wil ik kinderen én hun ouders op een laagdrempelige manier meegeven. Als jij goed kunt functioneren met je lichaam, kun je het beste uit jezelf halen.’
Na ons gesprek rijdt Joy met haar rolstoel via de elektrische laadklep haar autobus in. Ze laat nog even zien hoe luxe ze daar zit. Klaar om het land door te gaan, haar boeken te presenteren, lezingen te geven – en een heleboel mensen te inspireren.